Coiffure: Maatwerk met de kleurfabriek

The Color Republic in Arnhem, gespecialiseerd in haarkleuringen, heeft een nieuw team: artdirector Edwin van Gorp, Michelle van Gurp op sales support en accountmanager Remco Broere. Samen met directeur Frank Polman willen ze niets liever dan kappers overtuigen van de GROTE VOORDELEN van The Colour Factory.

Zeven jaar geleden liep retailondernemer Frank Polman de Duitse uitvinder van de kleurmachine voor haarverf tegen het lijf. Hij raakte zo enthousiast dat hij direct diens bedrijf kocht. Hij zag een grote toekomst voor The Colour Factory, want welke kapper wilde nu niet zo'n handige machine in de zaak? Geen geknoei meer met tubes, geen verspilling meer, geen voorraad meer, geen chemiehoek meer nodig, onbeperkte keuzes in dekkende en verzorgende kleuren en een hoogwaardige kwaliteit ver: dat moest een succes worden. Nu, zeven jaar later, is hij iets nuchterder. Natuurlijk er zijn machines verkocht in Monaco, Engeland, Duitsland en Nederland en de gebruikers zijn super enthousiast, maar het hadden er wat hem betreft wel wat meer mogen zijn. "Ik heb me een klein beetje vergist in de emotie die er in de kappersbranche speelt", zegt hij. "Kappers zijn heel erg betrokken bij de merken die ze gebruiken."

'Professioneler'

Dat geldt niet voor Gilbert Lefeber van Coiffures Gilbert in Lisse en Alphen aan den Rijn, die al zeven jaar naar volle tevredenheid werkt met The Colour Factory. Hij koos ervoor op het moment dat de prijsdifferentiatie in de salons populair werd. "Ik kreeg erg het gevoel dat de leveranciers gingen bepalen met welke kleurmerken ik moest werken", vertelt hij. "Terwijl het toch vooral je vaktechniek is die bepalend is voor het resultaat." Gilbert kwam in aanraking met The Colour Factory en kwam tot de conclusie dat werken met de machine niet alleen goedkoper en makkelijker is dan met de tubes van de reguliere merken, maar ook veel professioneler staat in de salon. Ook over het resultaat was hij zeer tevreden, nadat hij de kleuren had uitgeprobeerd op modellen. "Qua glans is het beter dan het merk waar ik mee werkte, qua houdbaarheid is het gelijk en qua dekkracht gaat het meer de Franse richting op, dat wil zeggen dat het effect iets natuurlijker, iets transparanter is dan ik was gewend. Maar wel met een goede grijsdekking." Nu kwam juist in die periode de vraag naar natuurlijker kleuren op, dus voor hem was de keuze uiteindelijk duidelijk. Bijkomend voordeel: "Je hebt totaal geen voorraden van tubes meer en dus geen slapend kapitaal in de kast liggen", aldus Gilbert.

Pasteltinten

Voor de The Colour Factory heb je 32 'pouches' ofwel cartridges nodig die in de machine zitten, waarvan de laatste vier peroxide-pouches zijn. Deze 32 bevatten de ingrediënten die nodig zijn om alle denkbare kleurnuances en kleurtypes te maken die je maar wilt. Leverancier The Color Republic levert de cartridges gratis, je betaald pas na verbruik. Er zijn regelmatig software updates die onder meer nieuwe kleuren mogelijk maken, zoals voor de voorjaars- en najaarscollecties. Gilbert: "We hadden pas ook een update die het mogelijk maakte om pasteltinten te maken. Het assortiment is zo breed, dat je er creatief alle kanten mee op kunt. Je moet wel - net als bij alle merken - je basiskennis van kleur hebben maar dat hoort bij je vak."

Vers product

Belangrijke software update die de machine onlangs kreeg, was de mogelijkheid om te mengen met alle kleurnuances tegelijk. "Voorheen kon je maar een kleur tegelijk maken, een druk op de knop en hij was klaar. Maar kappers vragen om meer creativiteit dus dat hebben we aangepast", aldus Frank. "Het is echt een klein fabriekje waarmee je voor elke klant een vers product maakt. Dat doet de machine ook heel precies: al komt de klant een jaar later, er komt exact dezelfde formulering uit die je toen had bedacht, welke medewerker de kleur ook maakt."

Bron: Coiffure september 2014, Tekst: Pras Weijers